Elektronica assemblage

Elektronica assemblage is het proces waarbij diverse componenten van electronica worden samengevoegd. Bijvoorbeeld bij een tv die moet worden geassembleerd, worden in de fabriek de printplaten, beelschermen, sierlijsten, speakers, audio- en video ingangen enzovoort samengevoegd tot het een compleet werkende tv is. Dit proces gebeurt tegenwoordig grotendeels machinaal in geautomatiseerde fabrieken. Klanten van deze fabrieken zijn vaak wereldwijde spelers op het gebied van elke vorm van electronica, van de genoemde tv's tot aan wasmachines.   

Halffabrikaten

Er zijn ook gevallen denkbaar waarbij de fabrikant slechts een gedeelte van het uiteindelijke product geassembleerd wil hebben. Dit noemt men een halffabrikaat. Redenen hiervoor kunnen allerlei zijn, zoals uitbesteding aan een meer gespecialiseerde (eigen) assemblage productielijn van de fabrikant bijvoorbeeld. In 9 van de 10 gevallen echter wordt gevraagd om complete electronica assemblage van het product.  

Volume productie

Het verschilt natuurlijk per fabrikant in welke hoeveelheid een bepaald product moet worden geassembleerd. Vaak zijn assemblage fabrikanten gericht op medium- tot maximale productie wanneer het gaat om volume. Het komt echter regelmatig voor dat een fabrikant in spé een product heeft uitgedacht en ontworpen, maar dit eerst uitgebreid getest wil zien alvorens over te gaan tot (massa) productie. Hiervoor bestaat de optie van het prototype proces. Hierbij wordt (ook wel eens handmatig) de eerste versie van een nieuw bedacht product vervaardigd en uitgebreid getest op functioneren van verbindingen, werking van de geleidingen en de printplaat. Met name de printplaat verbinden met schakelaars is een klusje dat specifieke kennis en kunde vereist. Wanneer het prototype goed is bevonden kan men besluiten tot (massa) productie van het product. Wanneer het product niet helemaal naar wens is of als er wijzigingen dienen te worden aangebracht, gebeurt dit eerst.   

Processen

Bij assemblage fabrikanten is het vaak ook mogelijk, om naast de assemblage van een product, het ontwerp van het product in wording voor zijn rekening te laten nemen. Ook de vervaardiging van een prototype apparaat kan worden uitbesteed. Na dit proces worden ook diensten als het verpakken van het product en de logistieke operatie aangeboden. Ook de keuze voor welke onderdelen er zullen worden gebruikt voor het product en welke materialen daarbij worden gebruikt kan in overleg met de klant door het assemblage bedrijf gemaakt worden. Dus als een fabrikant behoefte heeft om alles uit te besteden, kan dit allemaal onder één dak van de betreffende assemblage fabriek.   

Reparaties en aanpassingen

Nadat het product in de markt is gezet kan het assemblagebedrijf Petronics ook worden ingezet om defecte producten te repararen. Ook het aanpassen van bestaande producten, vernieuwen van onderdelen, upgraden van software is een taak die kan worden ondergebracht bij de elektronica assemblage.

Over ons

Elektronica enzo blog

Hallo daar! Mijn naam is Dashim en ik ben een ervaren docent in allerhande elektronicagebieden. Ik hou van de complexe en toekomstgerichte mogelijkheden welke je met elektronica kan bereiken. We kunnen het dan ook niet meer wegdenken uit ons alledaags leven. Sinds mijn opleiding enkele jaren terug ben ik gebeten door het goedje en probeer ik dagelijks op zowel theoretisch als praktisch vlak met elektronica aan de slag te gaan. Aan de hand van deze blog zal ik jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen. Intussen heb ik ook zelf (samen met een fabrikant) een elektronicachip ontwikkeld dewelke in productie kan gaan voor het gebruik in kleine toepassingen. Heel veel plezier op deze blog, tot binnenkort!

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

2 april 2020
Wie online of in elektronicawinkels op zoek gaat naar een geschikte koelkast, zal verbaasd staan over de grote keuze die er qua koelkastsoorten is. En

3 april 2018
Elektronica assemblage is het proces waarbij diverse componenten van electronica worden samengevoegd. Bijvoorbeeld bij een tv die moet worden geassemb

16 januari 2018
Electro specialist Heb jij twee rechterhanden? Dan kun jij veel klusjes in huis zelf regelen. Toch is het laten aanleggen van electro een zaak die je